Napjainkban egyre több a meddő pár, és hiába a kitartó próbálkozás, a vitaminok, mégse akar pozitívat mutatni a terhességi teszt. Ezt számos tényező befolyásolhatja, ám a megfelelő táplálkozásnak csak kevesen tulajdonítanak jelentőséget, pedig erősen befolyásolhatja a termékenységet. Hogy mi mindenre érdemes ügyelni, és hogy milyen élelmiszereket mikre lenne célszerű lecserélni, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.
Bár a táplálkozás és az egészség közti kapcsolat nem titok, mégis sokan nem tudják, hogy a nem megfelelő étkezés olyan betegségekhez is vezethet, melyek nagyban befolyásolják a termékenységet. A meddőnek nevezett nők közt ugyanis egyre több az inzulinrezisztens a PCOS-es, illetve a cukorbeteg, melyek a helytelen táplálkozásra vezethetőek vissza. Mindkét állapot sajnos hormonzavarokat idéz elő, így csökkentik a petefészek működését, és gátolják a beágyazódást. Kezelésükben és megelőzésükben nagy szerepet játszik az egészséges étrend. Hogy mégis mi mindenre ügyeljen?
Az egyik legnagyobb ellenségünk a cukor, ugyanis gyors felszívódása révén túlstimulálja a hasnyálmirigyet, így hatására rövid időn belül az egekbe ugrik az inzulinszint. Ez pedig több szerv, leginkább a petefészek működésére van negatív hatással, így lehetőleg édesítéshez használjon természetes édesítőszereket, mint pl. a stevia, a xilit, eritrit. Bár igaz, drágábbak, ám azt nem árt hozzátenni, hogy olyannyira édesek, hogy egészen kevés mennyiség is elegendő belőlük! Fontos továbbá megjegyezni, hogy az egészségesnek kikiáltott barna cukorral nem árt vigyázni, hiszen ugyanolyan káros, mint a fehér változata, így lehetőleg iktassa ki az étrendjéből!
Mindezeken kívül ügyeljen a rejtett cukrokra is, hiszen a félkész/kész ételek is gyakran tartalmaznak cukrot, csakúgy, mint a joghurtok, illetve a gyümölcslevek!
A szénhidrátok igazán fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ám nem mindegy, milyet is választ. A szénhidrátoknak ugyanis létezik lassú és gyors felszívódású változata is. Ez utóbbiak jelentősen megterhelik a szervezetet, mivel megemelik az inzulinszintet. Gyors felszívódásúak közé tartozik például a cukor, a fehér liszt,tejtermékek, míg a lassú felszívódásúak közé a teljes kiőrlésű liszt, zöldségek, barna rizs. Nem árt tudni, hogy az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszon. Vacsorára pedig ideális egy saláta, sült csirkemellel, esetleg korpás keksszel kiegészítve- tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
A termékenységet nagyban befolyásolja az illető testsúlya, hiszen mind a túl alacsony, mind pedig a túl nagy testtömeg meddőséget okozhat, mivel a szervezet mindkét esetre hormonális ingadozással válaszol (olyannyira, hogy alacsony testtömegnél akár a menstruáció is megszűnhet). Éppen ezért célszerű az arany középutat választani, ami csakis egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással érhető el- ha kell, szakember segítségével, aki személyre szabott étrend összeállításával hozzájárulhat a hormonális egyensúly visszaállításához.
A vér kóros zsírszintje veszélyes állapot, már csak azért is, mert nem okoz tüneteket úgy, hogy a betegnek panaszt okozna, így sokáig rejtve maradhat. Legtöbben egy más okból készített laborvizsgálat kapcsán szembesülnek elsősorban a magas koleszterinszinttel és a magas trigliceridszinttel, amelyek kezelést igényelnek. Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az életmód is jelentősen hozzájárul az emelkedhet magas vérzsír, azaz lipid szintekhez, vannak bizonyos betegségek, amelyek szintén kóros lipidértékekhez, ún. dyslipidaemiához vezethetnek.
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.
Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.