Hajdinanokedli gombapörkölttel

Hajdinanokedli gombapörkölttel

Módosítva: 2023.01.24 11:41

Egy ínycsiklandó főétel, amely IR BARÁT, GLUTÉN- és TEJMENTES! Jó étvágyat kívánunk!

HAJDINANOKEDLI | Hozzávalók 4 személyre

  • 240 g hajdinaliszt
  • 40 g burgonyakeményítő
  • 40 g bambuszrostliszt (helyettesíthető keményítővel, de a bambuszrost csökkenti a szénhidrát- és kalóriatartalmát, pluszban növeli a rosttartalmát)
  • 2 db tojás
  • 400 g víz
  • 1 csapott tk só
  • ízlés szerint fűszer

 

Elkészítés
A liszteket, a sót, egyéb fűszereket (ha használunk) összekeverünk. A tojásokat villával felverjük, összekeverjük a vízzel, majd a száraz anyagokhoz öntjük, alaposan elkeverjük. 5-10 percig pihentetjük a tésztát, addig egy nagy fazékban vizet melegítünk. Csipet sóval ízesítjük.
Gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízbe szaggatjuk a galuskát. Ha feljött a víz tetejére, még 1-1,5 percig főzzük, majd szűrőbe téve leszűrjük, tiszta vízzel leöblítjük.

Kapcsolódó cikkünk

Így diétázzon PCOS esetén

A PCOS kezelés 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet ha betart az illető, nagyban hozzásegíti magát az állapota gyors javulásához. Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS étrendről adott tanácsokat.

 

GOMBAPÖRKÖLT | Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g csiperke
  • 200 g füstölt sonka
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 1 ek napraforgóolaj
  • bors
  • oregano
  • bazsalikom
  • 4 ek eritrit

 

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanálnyi olajon üvegesre párolunk, rádobjuk a kockázott sonkát, a szeletelt gombát, lepirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Ízlés szerint fűszerezzük. Figyelem! A sóval óvatosan bánjunk, mert a sonka eleve sós!
Végül hozzáadjuk az eritritet (vagy ízlés szerint más édesítő anyagot). A víz elforralásával besűrítjük.

Nokedlivel összeforgatva tálaljuk.

Kiválóan illik hozzá friss, ecetes lében áztatott fejes saláta, jégsaláta vagy kínai kel.

 

Tápértékadatok:

  • 1 adag nokedli és pörkölt energiatartalma (eritrittel készítve): 515 kcal
  • Fehérje: 24 g
  • Zsír: 18 g
  • Szénhidrát: 57 g

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Hírek

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban. 

További részletek
Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.

További részletek
Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK