A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2024.06.05 09:53

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Dr. Polyák Annamária

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Több oka is lehet a pajzsmirigy túlműködésnek

A pajzsmirigy túlműködés tünete lehet az izomgyengeség is.A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, amely a szervezet számos működését befolyásolja, így működési zavara sokféle, szerteágazó tünetet okozhat. A túlműködés oka sem egyetlen kiindulópontra vezethető vissza, ugyanis túlműködést okozhat többek közt a nagyobb mennyiségű jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú, hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés, és az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. Látványos tünete a szem kidülledése, izmainak duzzadása, amelyet kettős látás is kísérhet.
A túlműködésre akkor is gyanakodhatunk, ha gyorsul a mozgás, a beszéd és gondolkodás, ha fizikai terhelés nélkül is szapora a pulzus, ha ingerlékenységet tapasztalunk, ha jó étvágy mellett fogyunk, ha hasmenésünk van, izzadunk, kevésbé tűrjük a másoknak még kellemes meleget, a bőrünk pedig meleg és nedves.

Tünetek, amelyek szintén pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak

Vannak olyan tünetek, amelyek kapcsán nem feltétlenül a pajzsmirigy túlműködés jut egy laikus eszébe, de az orvosok számára ezek is árulkodóak lehetnek. A kivizsgáláson tehát mindenképpen érdemes beszámolni az alábbi jelekről is.

  • Remegés, tremor

Mivel a szervezet egyfajta „felgyorsult üzemmódba” kerül a hormonszintek változása miatt, ez a idegeken áthaladó jelek felgyorsulásával is járhat, aminek látható megnyilvánulása lehet a remegés.

  • Idegesség

A szervezet egészére ható felgyorsultság miatt szorongás, idegesség, felpörgöttség is érezhető lehet – koffein és más ajzószerek nélkül is.

  • Koncentrációs nehézség

Ahogyan a pajzsmirigy alulműködés, úgy a túlműködés is okozhat koncentrációs problémákat.

  • Alvási problémák

Szinte természetes következmény, hogy a nyugtalanság, idegesség, a felgyorsult szívverés sokkal nehezebbé teszi az elalvást, sőt, akár gyakori éjszakai megébredéseket is okozhat. Ez pedig nyilvánvalóan további nappali tünetekhez (fáradtság, kimerültség, csökkent terhelhetőség, egyre romló koncentráció) is vezethet.  

  • Szabálytalan menstruáció

Mind az alul-, mind a túlműködés felboríthatja a szabályos menstruációs ciklust. A túlműködés következtében jellemzően rövidebb és enyhébb lesz a ciklus.

  • Teherbeesési nehézség

A pajzsmirigy működésének bármilyen irányú eltérése megzavarhatja az ovulációt, ami hatással lehet a termékenységre is, valamint a pajzsmirigy rendellenességek terhességi komplikációt is okozhatnak. (A túlműködés a férfiaknál is csökkenti a spermaképződést.)

  • Izomgyengeség

Idővel, főként kezeletlen esetekben a pajzsmirigy túlműködés károsíthatja az izomszöveteket, még a lépcsőzés vagy a nehezebb tárgyak felemelése is nehézséget okozhat. 

A kezelésnek többféle útja is lehet

- A pajzsmirigy túlműködés diagnózisának felállításához a kikérdezésen és a fizikális vizsgálaton túl szükség van laborvizsgálatra a hormonszintek meghatározásához, ultrahang vizsgálatra és akár izotópos vizsgálatra is – ismerteti dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus. – A kezelés pedig az eredmények alapján mindig személyre szabott, az adott esetnek megfelelően lehet dönteni a gyógyszeres kezelés, az izotópos terápia, súlyosabb esetben pedig a műtét felől. Az egészséges táplálkozásra, rendszeres mozgásra, a dohányzás elhagyására és a stressz kezelésére épülő életmód pedig minden esetben alapvető jelentőségű.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg már fel is ismerték nála az inzulinrezisztenciát, fontos tudnia, hogy ha az életmódterápia iránymutatásával változtat a szokásain, megelőzheti a diabéteszt. Dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus avatott be a részletekbe. 

További részletek
KonyhaKlinika, IR diéta mesterfokon

KonyhaKlinika, IR diéta mesterfokon

KonyhaKlinika workshop sorozatunkat azért hoztuk létre, hogy segítsünk a gyakorlatba átültetni az életmóddal összefüggő és egyéb betegségek diétájával kapcsolatos elméleti tudást. Elsőként pedig az inzulinrezisztencia étrend kihívásait mutatjuk be, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan tápanyagban gazdag és finom ételeket készíteni, amelyek illeszkednek az étrendedbe.

További részletek
A veszélyes alma - a metabolikus szindróma komplex kezelést igényel

A veszélyes alma - a metabolikus szindróma komplex kezelést igényel

Az úgynevezett sörhas, vagyis a hasi predominanciájú elhízás nem pusztán esztétikailag jelenthet kihívást. Aki nem mozog, nem figyel az étkezésére és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig beindul egy negatív spirál, csak komplex kezeléssel és életmódváltással lehet megállítani, visszafordítani a folyamatokat. A metabolikus szindrómáról és a kezelés lehetőségeiről beszélt Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK