Apró konyhai trükkök IR diéta esetén

Apró konyhai trükkök IR diéta esetén

Varga Dóra Módosítva: 2023.02.06 12:26

Azok, akik inzulinrezisztenciában szenvednek, jól tudják, hogy a cukron kívül a fehér lisztből készült ételeket érdemes rostosabb változatra cserélni. Ez első hallásra könnyűnek tűnhet, ám főzéskor, sütéskor előjöhetnek a problémák: Mivel sűrítsünk? Hogy lehet kelt tésztát, illetve piskótát készíteni? Mivel panírozzunk? Ezeket a mindennapokban felmerülő kérdéseket Varga Dóra, az Endokrinközpont dietetikusa válaszolta meg.

Online bejelentkezés varga dóra dietetikus

Sűrítéshez

Vannak olyan ételek, melyeket bizony valamilyen úton-mód sűríteni kell. Ezt általában fehérlisztes habarással vagy rántással oldjuk meg, illetve főzelékeknél burgonyával. Igenám, de inzulinrezisztencia esetén ezekkel igen csínján kell bánni, hiszen a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Szerencsére ekkor sem kell lemondaniuk a finom krémlevesekről és főzelékekről, hiszen egy kis kreativitással könnyen megoldható a probléma!

Krémlevesek, főzelékek: Ahelyett, hogy a fehérliszttel készítené el a sűrítést, használjon inkább teljes kiőrlésű lisztet, vagy ha annak ízét nem szereti, vásároljon zabpehelylisztet, esetleg útifű maghéjat! Ez utóbbi azért is jó, mert akár a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják! Lehet saját anyaggal is sűríteni, pl. egy zöldborsófőzeléket el lehet rántás és hintés nélkül is készíteni, ha a zöldborsó egy részét leturmixoljuk. 

 

Bundához, rántott ételekhez

IR diéta, endokrinközpontA rántott húst sokan szeretik, ám azok, akiknek szénhidrát háztartási zavaruk van, érdemes a fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használniuk, így a normál zsemlemorzsát is érdemes lecserélni teljes kiőrlésű változatra. Esetleg jó alternatíva lehet, ha a zsemlemorzsa helyett zabkorpa és szezámmag keverékét használjuk, mely rostban, vitaminban és ásványi anyagban is gazdagabb. És még a zsiradékon is tudunk spórolni úgy, ha nem bő olajban sütjük ki a húsokat, hanem sütőben készítjük el őket.

 

Palacsintát mindenkinek

Bár palacsintát lehet önmagában teljes kiőrlésű liszttel is készíteni, mégis sokak ódzkodnak az ízétől. Jó hír, hogy már az is lassan felszívódónak minősül, ha a szükséges liszt felét teljes kiőrlésűből fedezzük. Ha esetleg nincs otthon teljes kiőrlésű lisztünk, csak fehér, akkor sem kell kétségbe esni: amennyiben a szükséges liszt 1/3 részét zabkorpából pótoljuk, akkor is nagymértékben növeljük a palacsintánk rosttartalmát, és később is leszünk éhesek.

 

Kelt tésztákhoz

Ami talán a legnagyobb problémát szokta jelenteni, az a kelt tészták elkészítése fehér búzaliszt nélkül. Szerencsére több megoldás is létezik arra, hogy az IR-esek ilyen tésztát tudjanak készíteni.
Az egyik praktika erre az, ha fele-fele arányban használunk teljes kiőrlésű és normál búzalisztet (esetleg 70% teljes kiőrlésű és 30% sima búzalisztig még elmehetnek a bátrabbak), a csak teljes kiőrlésű búzaliszt alkalmazását csak a legrutinosabbaknak javasolható.
A másik, az, hogy manapság már lehet kapni külön búzasikért, amit hozzáadva a tésztához, segíthetjük a jobb sikérszerkezet kialakulását, ezáltal puhább tésztát kaphatunk - mondja Varga Dóra, az Endokrinközpont dietetikusa.

 

PiskótákhozIR diéta

A kelt tésztákhoz hasonlóan nagy gondot szokott okozni a piskóta elkészítése sima fehér búzaliszt nélkül. Pedig az egyik legnépszerűbb alaptészta, így kár lenne lemondani róla! A kelt tésztához hasonlóan itt is keverhetjük a teljes kiőrlésű és a fehér lisztet, ám használhatunk erre a célra zabpehelylisztet is, hiszen remek piskótát lehet belőle készíteni! Sőt, a különlegesebb ízek kedvelői gesztenye-, kókusz-, vagy mandulaliszthez is nyúlhatnak!

 

Érdekesség: ezért lesz levegős a búzaliszt

A búza ún. sikérképző fehérjéinek egyedülálló sajátossága, hogy a tésztakészítés során rugalmas, alakítható komplex keletkezik belőlük. Fő jellemzője, hogy a sikér vízben oldhatatlan, de nagymértékben felveszi és megköti a vizet.  Ezáltal egy szivacsos szerkezetű sikérháló jön létre- ettől olyan puha, lyukacsos, laza szerkezetű a fehér búzalisztből készült pékáru. A liszt többi alkotórésze a szivacsok üregeiben helyezkedik el, ezért minél kevesebb a korpatartalom, annál inkább tud érvényesülni a rugalmasság. Amennyiben nem fehér búzalisztet használunk, úgy könnyen olyan problémába ütközhetünk, hogy a tészta állaga tömöttebb, keményebb lesz a megszokotthoz képest, hiszen ez a sikér szerkezet nem tud olyan szépen kialakulni. Így már érthető, hogy a magasabb rosttartalmú kenyerek, pékáruk miért különböznek a fehér lisztből készültektől. 

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    • inzulinrezisztencia (IR)

    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)

    • pajzsmirigy problémák

    • meddőség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Az eredményeim a következők:
Éhgyomri vércukor 0 : 5,3 mmol/L
60 perc: 9,7 ; a 120 perces: 8 mmol/L
Éhgyomri inzulin 0: 17,10 mikroU/ml
60 perces:201,9 ; 120 perces: 232,10.
Homa2 index:2,2
Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia?
Hasimoto pajzsmirigy beteg vagyok,hasi hizásom és elég száraz a böröm.

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Varga Enikő!
Sajnos nyilvános felületen nincs lehetőség labor leletek kiértékelésére, kérem jelentkezzen be egy konzultációra.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyakorlatias, szakszerű

Rendkívül gyakorlatias, szakszerű segítséget kaptam. Minden kérdésemre, pontosan válaszolt, ha lehetett több alternatívát is felajánlva. Nagyon jó szívvel tudom ajánlani másoknak. (és szoktam is azóta) Rendkívül kedves, közvetlen, a betegre maximálisan odafigyelő szakembernek tartom. Ez az eddigi legpozitívabb élmény, amiben részem volt az egészségügy területén. Köszönöm.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Az elhízás a szervezet minden területére gyakorol valamiféle negatív hatást, nem véletlenül tekintik önálló betegségnek 2013 óta. Ha viszont betegség, és nem csupán esztétikai kihívás, a kezeléshez is érdemes orvos segítségét kérni, különösen, ha a zsírtartalékok ellenállnak a fogyási próbálkozásoknak. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista beszélt a sokakat érintő témáról. 

További részletek
Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

A pajzsmirigybetegségtől hízunk vagy éppen az elhízás vezethet pajzsmirigybetegséghez? Hogyan kapcsolódhat a fogyás a pajzsmirigy állapotához? Hol érdemes elkezdeni a kivizsgálást és a kezelést? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász válaszolt a témával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

További részletek
Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Pajzsmirigy alulműködésről akkor lehet beszélni, amikor a szerv nem termel vagy juttat elég hormont a vérkeringésbe. Emiatt alapvetően lelassul a vérkeringés, többek közt fáradtságot és hízást okozva. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász, diabetológus nem csak azt foglalta össze, mi vezethet az alulműködés kialakulásához, de a kezelés alapjairól is beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK