A lisztérzékenység – avagy cöliákia vagy gluténérzékenység- a közhiedelemmel ellentétben nem allergia, hanem egy autoimmun betegség, melynek kiváltó oka a gluténban található gliadin nevű fehérje. Az anyag fogyasztása után téves immunválasz miatt az adott tápanyag felszívódása romlik, így gyakori, hogy az illető normál étkezés mellett is alacsony testsúlyú, ráadásul előfordulhat, hogy a rossz emésztés miatt sérül a vékonybél nyálkahártyája is, ami további felszívódási problémákat okoz. Sajnos a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a lisztérzékenység nem gyógyítható, ám speciális, gluténmentes diétával kordában tartható.
A lisztérzékenység tünetei:
Kutatások szerint a lisztérzékenység és a szintén autoimmun pajzsmirigyzavar együtt járhatnak (főleg a pajzsmirigy alulműködést okozó Hashimoto betegség). Ennek pontos háttere egyelőre nem tisztázott, ám a szakemberek valószínűsítik, hogy az ok a transglutaminaz II enzim (TGase II) elleni antitestekben keresendő, amik a gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen, ráadásul a már korábban említett gliadin szerkezete hasonló a pajzsmirigyéhez. Mindemellett igen figyelemfelkeltő, hogy amennyiben a pajzsmirigybeteg gluténmentes étrendet követ, javulhatnak az értékei- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.
Éppen ezért, amennyiben gluténérzékenységben szenved, érdemes vérvizsgálattal ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, mert együtt járhat a két állapot. Amennyiben együttesen áll fenn a pajzsmirigy probléma és a cöliákia, úgy a szakorvos gyógyszeres kezelést ír elő, mely a gluténmentes diéta követésével együtt megszabadíthatja a beteget a rossz közérzettől és a kellemetlen tünetektől.
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.
Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.
Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont.