Mindenkivel megesik olykor, olyannyira belakmározik ebédre, hogy utána elnehezültnek, fáradtnak és energiaszegénynek érzi magát. Az esetek többségében ez csupán egy múló állapot, ám mennyiben állandósul az, hogy falatozás után csak ásítozik és szinte bárhol el tudna aludni, akkor lehet, hogy az inzulinszintjével van probléma. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját a lehetséges okokról és az inzulinrezisztencia kezeléséről kérdeztük.
A glükóz- azaz a vércukor- szervezetünk üzemanyaga, hiszen hiányában a sejtek éheznének, így a test nem tudná ellátni feladatait. Szintjét a hasnyálmirigyben termelődő inzulin tartja kordában, ami lényegében a szervezet teljes anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, és segíti a vércukor sejtekbe való jutását- ebből következik, ha az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát akkor az energiaháztartás zavart szenved. Ez amellett, hogy fáradtságot idéz elő, az egész szervezet működésére negatív befolyást gyakorol, és megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a test egyre több inzulint kezd el termelni, ami előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifáradásához vezet.
Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik- főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint pl. a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, aminek következtében a glükózszint leesik. Ez álmosságérzettel esetleg remegéssel, szapora szívveréssel jár. Sőt, az is gyakran előfordulhat IR esetén, hogy magas szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztása után nem sokkal cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.
Éppen ezért, ha az említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, ugyanis az inzulinrezisztencia (IR) kezeletlen esetben súlyos károkat okozhat, és akár 2-es típusú cukorbetegséggé is fajulhat!
Az IR további tünetei
Az IR kezelésének fontos mozzanata az életmódváltás (személyre szabott diéta és mozgásprogram), valamint szükség esetén a gyógyszeres terápia. Amennyiben a beteg pontosan betartja a szakember utasításait, akkor viszonylag rövid időn belül az inzulin mennyisége helyrebillen, ezáltal megszűnnek a kellemetlen tünetek. Fontos azonban a rendszeres ellenőrzés a kezelés ideje alatt, ugyanis megeshet, hogy az addigi dózison változtatni szükséges!
Véleményeket Dr. Koppány Viktóriáról itt olvashat >>>
Rendelés típusa:
Rendelés helye: Mammut II. 5. em.
Telefonszám: +36 70 431 9728
További véleményekDr. Koppány Viktória doktornő szokása szerint kedvesen fogadott és mindent ismét tökéletesen érthetően elmagyarázott "betegségemről", egészségi állapotomról. Nagyon kedvelem és tisztelem a Doktornőt, személyisége elragadó, minden kontoroll után úgy érzem, hogy a legjobb "kezekben" vagyok.
A vér kóros zsírszintje veszélyes állapot, már csak azért is, mert nem okoz tüneteket úgy, hogy a betegnek panaszt okozna, így sokáig rejtve maradhat. Legtöbben egy más okból készített laborvizsgálat kapcsán szembesülnek elsősorban a magas koleszterinszinttel és a magas trigliceridszinttel, amelyek kezelést igényelnek. Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az életmód is jelentősen hozzájárul az emelkedhet magas vérzsír, azaz lipid szintekhez, vannak bizonyos betegségek, amelyek szintén kóros lipidértékekhez, ún. dyslipidaemiához vezethetnek.
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.
Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.