Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű természetes édesítő, mely remekül illeszkedik akár fogyókúrához is!
A Dél- Amerikában őshonos stevia – vagy más néven a jázminpakóca- leginkább édes leveleiről és gyógyhatásairól ismert napraforgófélék családjába tartozó növény. A benne található steviol-glükozidok miatt levelei 30-szor, folyékony kivonatok édesítőereje pedig közel 300-szor édesebb a hagyományos répacukornál, így lényegesen kevesebbet szükséges belőle felhasználni. Gyógyhatásaira már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, így nem csupán fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Sütéshez is bátran használható, hiszen nem hőérzékeny, ám negatív oldala, sokak számára némi kellemetlen mellékízzel rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben használják.
A stevia további gyógyhatásai:
„A stevia több formában is kapható. Beszerezhetjük cserepes fűszernövényként, megvásárolhatjuk szárított leveleit, de akár por, tabletta és folyékony formában is hozzájuthatunk. Azonban még mielőtt a kosarunkba raknánk, győződjünk meg róla, hogy valóban kizárólag steviát tartalmaz az adott készítmény, ugyanis gyakran csak néhány százalékban van jelen a cukorpótlókban”- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Tipp: manapság már egyre gyakrabban találkozunk a boltok polcain steviával édesített csokoládéval, fagylalttal, ketchuppal. Sőt megjelentek a nyírfacukor stevia, és eritrit stevia természetes édesítőszer kombinációk is, melyek négyszeres édesítő erejüknek köszönhetően sokkal gazdaságosabbak, és a stevia jellegzetes íze sem feltűnő bennük.
Érdemes a steviával kapcsolatban azzal is tisztában lenni, hogy élelmiszer adalékanyagként kizárólag édesítőszerként engedélyezett, így E számmal is rendelkezik (E960). Ebből is látszik, hogy a természetes adalékanyagoknak is van E száma, nem csak a mesterséges anyagoknak- teszi hozzá Varga Dóra.
Amikor izomgyengeséget, fokozott szomjúságot, magas vérnyomást, erős szívdobogást tapasztal valaki magán, szinte biztosan nem gondol először a mellékvesére, mint a tünetek forrására. Először nem is kell erre gondolni, de előfordul, hogy a mellékvesét érintő kórkép - régi nevén Conn-szindróma, manapság inkább primer aldosteronismusnak nevezik - okozza a panaszokat. A diagnózis felállításának lépéseiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Molnár Jeannette, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus.
Az elhízás a szervezet minden területére gyakorol valamiféle negatív hatást, nem véletlenül tekintik önálló betegségnek 2013 óta. Ha viszont betegség, és nem csupán esztétikai kihívás, a kezeléshez is érdemes orvos segítségét kérni, különösen, ha a zsírtartalékok ellenállnak a fogyási próbálkozásoknak. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista beszélt a sokakat érintő témáról.
A pajzsmirigybetegségtől hízunk vagy éppen az elhízás vezethet pajzsmirigybetegséghez? Hogyan kapcsolódhat a fogyás a pajzsmirigy állapotához? Hol érdemes elkezdeni a kivizsgálást és a kezelést? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász válaszolt a témával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.