Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2024.10.07 09:04

Aki pajzsmirigy túlműködéssel él, annak érdemes tudnia, hogy bizonyos élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket, mások súlyosbíthatják, és vannak olyan is, amelyek hatással lehetnek a gyógyszerek működésére. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus részletesebben kifejtette, hogyan is hat a táplálkozás a pajzsmirigy túlműködésre.

Bizonyos élelmiszerek szerepet játszanak a pajzsmirigy túlműködés kezelésében

A pajzsmirigy túlműködés kezelésében fontos az endokrinológus és a dietetikus.A pajzsmirigy túlműködés kifejezés arra utal, hogy a szerv túl sok hormont termel, ami számos ok miatt – leggyakrabban egy autoimmun folyamat eredményeként – bekövetkezhet. A jellegzetes tünetek, mint a nem szándékos fogyás, a nyugtalanság, az izzadás, a gyakori bélmozgások, az alvászavarok, az izomgyengeség mind utalhatnak erre az állapotra, de természetesen a diagnózis csak a megfelelő vizsgálatok elvégzése után állítható fel.
- Ha már pontosan tudjuk, hogy pajzsmirigy túlműködésről van szó, a kezelés többnyire gyógyszeres, esetleg műtéti jellegű lehet – ismerteti Polyák doktornő. – Mindemellett a pácienseket arról is felvilágosítjuk, hogy bizonyos élelmiszerek, pontosabban azok egyes összetevői hatással vannak a pajzsmirigy működésre. Elsősorban ilyen a jód, amit a hormontermeléshez használ fel a pajzsmirigy, vagyis a túl magas jódbevitel növeli a hormontermelő aktivitást. A kalcium és a D-vitamin ebben az esetben kiemelt jelentőségű, ugyanis a pajzsmirigy túlműködés problémát okozhat a csontok ásványi anyag tartalmában. A koffein tartalmú ételek, italok pedig felerősíthetik a tüneteket.

Ételek, amelyeket ajánlott fogyasztani

  • Alacsony jódtartalmú ételek

Ha a pajzsmirigy túlműködést radioaktív jóddal (radiojód) kezelik, a kezelőorvos javasolhatja az alacsony jódtartalmú diétát, ami azt jelenti, hogy 50 mikrogramm/nap alá kell szorítani a jódbevitelt. Ezért érdemes nem jódozott sót használni, a tojásból csak a fehérjét fogyasztani, friss vagy fagyasztott zöldségekre, gyümölcsökre, növényi olajokra, nem sózott mogyoróra, mogyoróvajra, mézre, lekvárra és mérsékelt mennyiségű marha-, pulyka-, csirke-, bárányhúsra alapozni az étkezést.

  • Keresztesvirágzatú növények

Egyes keresztesvirágzatú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a pajzsmirigy hormon termelését és jódfelvételét. Előnyös hatásuk miatt ezért érdemes fogyasztani többek közt a kelbimbót, a káposztaféléket, a karfiolt, a brokkolit, a retekféléket.

  • Szelén tartalmú élelmiszerek

Pajzsmirigy túlműködés esetén fontos az étrend. Érdemes figyelni a szelénre is, ugyanis ez a nyomelem szükséges a pajzsmirigy hormonok anyagcseréjéhez. Kutatások szerint a szelén enyhíti az autoimmun pajzsmirigy betegség tüneteit, és azok közt, akik gyógyszert szednek, gyorsíthatja a normál hormonszintek kialakulását. Szelénben gazdag élelmiszer például a rizs, a tojásfehérje, a zabkása, a spenót, illetve azok az élelmiszerek, amelyeket szelénnel dúsítottak, például élesztő formájában. Vannak olyan szelénforrások is, mint például a tonhal, a tojássárgája vagy a túró, amelyek azonban jódban is gazdagok, tehát befolyásolhatják a terápiát.

  • Vasat tartalmazó ételek

A vas segít a vörösvérsejteknek az oxigén szállításában, ami az egész szervezet működéséhez fontos. Egyes kutatások összefüggést találtak az alacsony vasszint és a pajzsmirigy túlműködés közt, azért érdemes olyan ételeket fogyasztani, mint a jó minőségű étcsokoládé, a spenót, a mazsola, a máj. Ugyanakkor a vasban gazdag élelmiszerek sokszor jódban is gazdagok, ezért óvatosan kell bánni a lencsével, a babfélékkel, a halakkal, a szardíniával többek közt.

  • D- és C-vitamin

Az egészséges csontok miatt ajánlott tejet, brokkolit, kelkáposztát, 100%-os narancslevet fogyasztani a kalcium beviteléhez. A D-vitamin szintén a csontok egészsége és számos más folyamat miatt is fontos, de mivel az a kevés ételféleség, ami D-vitamint tartalmaz (így a lazac, a tonhal, a tej és a D-vitaminnal dúsított müzlik), jódban is gazdag, erről a kérdésről a kezelőorvossal kell egyeztetni.  

Ételek, amelyek érdemes visszaszorítani a táplálkozásban

  • Jódban gazdag élelmiszerek

A fentiek miatt sok esetben kerülendő főként a jódozott só, a halak és a tenger gyümölcsei, a tojássárgája, a vörös ételfestéket tartalmazó ételek.

  • Szója

A szója egyes kutatások szerint befolyásolhatja a rádióaktív jód terápia hatását, ezért érdemes minden formájában kerülni, tehát sem szójaként, sem tofuként nem ajánlott.

  • Glutén

Nem jelent minden esetben szigorú szabályt a gluténmentesség, de tanulmányok szerint a cöliákiával élők közt gyakoribbak az autoimmun pajzsmirigy betegségek. A cöliákia gyakorlatilag a glutén miatt kialakuló vékonybél károsodás hátterében álló állapot, a glutén pedig a búzában, zabban, rozsban, árpában található fehérje. Ezért érdemes egy alapos gasztroenterológiai kivizsgáláson részt venni, és ha ennek eredménye alapján szükséges, gluténmentes étrendet követni.

  • Koffein

A koffein felerősítheti a pajzsmirigy túlműködés tüneteit, így fokozhatja a szorongást, az álmatlanságot, a remegést és a gyors szívverést. Ezért ajánlatos visszaszorítani a kávé, a fekete tea, a csokoládé, az üdítők és az energiaitalok fogyasztását. 

- Mindezt összegezve tehát elmondható, hogy bár kizárólag táplálkozással nem gyógyítható a pajzsmirigy túlműködés, de a táplálkozásterápia nagyon fontos szerepet játszik a kezelésben – foglalja össze a tudnivalókat dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus. – Ezért az endokrinológiai kezelés és iránymutatás mellett igazán hasznos a dietetikai tanácsadás, ahol nem csak az egészségi állapothoz, de a célokhoz és az ízléshez is formálható az optimális étrend.   

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos

17 éves túlsúlyos lányomnak a gasztroenterologus javasolta, hogy a fogyás elősegitő injekciót (Saxenda vagy más) próbálja ki. Szeretném kérdezni, hogy Önök foglalkoznak 18 év alatti személlyel, illetve ezzel az injekcióval? Már több féle diétát kipróbált kevés sikerrel. Ezzel talán el tudná kezdeni az életmód váltást. Ebben szeretnénk kérni a segitségüket.

Köszönöm válaszukat

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Andrea!

Rendelőnkben kizárólag felnőtt ellátásra (18 éves kor felett) van lehetőség, azonban Dr. Mutnéfalvy Zoltán 16 éves kortól is vállal pácienseket. Van lehetőség személyes vagy távkonzultációra, amelynek során kiértékeli a leleteit és megbeszélik a továbbiakat.

Kérem a könnyebb egyeztetés érdekében hívja központunkat bizalommal az alábbi telefonszámon:
+36/70-431-97-28.

Köszönettel:
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Végre olyan orvoshoz kerültem, aki ért ahhoz is, hogyan kell a beteggel beszélni. Pozitív csalódás volt!

További vélemények

Hírek

Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Aki pajzsmirigy túlműködéssel él, annak érdemes tudnia, hogy bizonyos élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket, mások súlyosbíthatják, és vannak olyan is, amelyek hatással lehetnek a gyógyszerek működésére. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus részletesebben kifejtette, hogyan is hat a táplálkozás a pajzsmirigy túlműködésre.

További részletek
Gyakori vizelés és szapora szívdobogás is lehet a hypercalcemia tünete

Gyakori vizelés és szapora szívdobogás is lehet a hypercalcemia tünete

Amikor túl magas a vérben a kalcium szintje, hypercalcemiáról lehet beszélni, amely mögött leggyakrabban a mellékpajzsmirigy túlműködése áll. Ez az állapot enyhe esetben tünetmentes, de előrehaladottabb állapotban többek közt a csontok elgyengülését, vesekövet okozhat, a szív és az agyműködésre is hatással lehet. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus arról beszélt, mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan lehet diagnosztizálni a hypercalcémiát.

További részletek
Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg már fel is ismerték nála az inzulinrezisztenciát, fontos tudnia, hogy ha az életmódterápia iránymutatásával változtat a szokásain, megelőzheti a diabéteszt. Dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus avatott be a részletekbe. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK