Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.05.13 Módosítva: 2016.05.13 17:19
A cukorbetegség kezelésének egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelően összeállított étrend, így a megfelelő nyersanyagok, élelmiszerek kiválasztása is. Sokszor azonban nem könnyű feladat kiválasztani az ideális termékeket, mert rengetegféle található meg a boltok polcain. Ugyan ez a helyzet a kenyerekkel, így a témában Sárga Diána a Budai Endokrinközpont dietetikusa segít eligazodni.

CUKORBETEGEK ÉTRENDJE

cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az életmód orvoslás, így a személyre szabott mozgás- és étkezésterápia. A napi energia bevitelének kb. 50-55%-nak szénhidrátokból kell állnia. Szénhidrátot nagy mennyiségben tartalmaznak a gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök, kisebb mennyiségben bizonyos zöldségek és a tejtermékek. Az étrend összeállítása során a gabonafélék közül a teljes kiőrlésűeket kell előnyben részesíteni, a finomítottakkal szemben.

MI A KÜLÖNBSÉG A TELJES KIŐRLÉSŰ ÉS A FINOMÍTOTT GABONÁK KÖZÖTT?

A teljes kiőrlésű gabonák olyan gabonaszemekből állnak, amelyek a feldolgozás előtt (pl. őrlés, aprítás) és után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét. Ezek közül a maghéj és a csíra tartalmazza a legtöbb rostot, vitamint és ásványi anyagokat. A teljes kiőrlésű élelmiszerek teljes kiőrlésű gabonákból előállított vagy azt tartalmazó termékek.

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át és főleg fehérjében és keményítőben gazdag magbél marad meg. Ezért a belőlük készített termékeknek is alacsonyabb tápértéke.

A TELJES KIŐRLÉSŰ TERMÉK EGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGE

A teljes kiőrlésű termékeknek jelentős szerepük van a cukorbetegségben, hiszen glikémiás-indexük általában alacsony, így kevésbé emelik meg a vércukor-és az inzulinszintet. Ezen kívül kutatások kimutatták, hogy csökkentik a nyugati társadalmakra jellemző szív-és érrendszeri betegségek, gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szerepük van a székrekedés megelőzésében, kezelésében, az ideális testsúly megőrzésében, kialakításában és a fogyásban.

KENYÉRVÁLASZTÁS A CUKORBETEGSÉGBEN

A cukorbetegnek sem kell lemondaniuk a kenyérről, viszont fontos, hogy a számukra megfelelő kenyeret vásárolják meg. „Érdemes megnézni, hogy mi áll élelmiszercímkén, mert az sokat elárul a termékről.”- javasolja a szakértő.

„ A választás során figyelembe kell venni, hogy legalább a kenyér fele magas rosttartamú lisztből álljon (teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, graham liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt). Az összetevők között figyelni kell arra, hogy mi áll első helyen, mert abból tartalmaz legtöbbet a termék. Továbbá, érdemes egy pillantást vetni a rosttartalomra is, mert az is árulkodik a termékről. Egy búzalisztből készült kenyér rosttartalma például kb. 2 g/100 g, míg a magas százalékban teljes kiőrlésű lisztet tartalmazóké a 11 g/100g-ot is elérhetik. A csökkentett szénhidrát tartalmú kenyerekkel óvatosan kell bánni, különösen azoknak, akiknél fontos a cukorbetegség kezelésében a testsúlycsökkentés, mert a szénhidrát csökkentésével némelyik kenyérnek magasabb lesz a zsírtartalma.” – teszi hozzá Sárga Diána, dietetikus.

Szerencsére ma már nagyon sokféle ízletes magas rosttartalmú kenyér kapható. A választék miatt valóban nem egyszerű kiválasztani a legideálisabbat, azonban ha valaki megtanulja, mire kell ügyelni akkor nem is lesz olyan ördöngös feladat. Ha pedig valamilyen újdonságra vágyik, nyugodtan próbálkozhat az otthoni kenyérsütéssel, amely során szintén a liszt legalább 50%-a magas rosttartalmú legyen.

Forrás: Endokrinközpont

Hírek

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban. 

További részletek
Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.

További részletek
Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK