A pajzsmirigy alulműködés során jobban teszi, ha az étkezésére is odafigyel. Fogyasszon minél több feldolgozatlan ételt. Kerülje a túl sok finomított szénhidrátot, túlzott állati eredetű zsiradék fogyasztását, grillezett ételeket, mikrohullámú sütőben készült ételeket, mivel ezek fokozhatják a szervezetben lévő gyulladást, így negatívan hathatnak a pajzsmirigyre is. Emellett érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés (főleg az autoimmun eredetű) gyakran együtt jár a cöliákiával- amennyiben ennek felmerül a gyanúja, javasolt kivizsgáltatnia magát. Igazolt cöliákia esetén mindenképp - illetve, ha a negatív eredmény ellenére is szeretne gluténmentesen étkezni- érdemes szakemberhez fordulnia, aki a megfelelő étrend összeállításában tud segíteni.
Vannak olyan ételek, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a szerv egészséges működéséhez. Ilyenek például bizonyos gyümölcsök (a bogyós gyümölcsök, eper, málna, szeder, áfonya, bodza), mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek csökkentik a gyulladásos folyamatokat és hozzájárulnak az immunrendszer működéshez. Továbbá fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, telje kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány fehérjéket, növényi eredetű olajokat, valamint omega3-ban gazdag halakat (lazac, makréla) és magokat (pl. lenmag, dió), ugyanis ezek szintén csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Ne feledkezzen meg mindezeken kívül az olyan értékes fehérjeforrásokról sem, mint a bab, a hüvelyesek, baromfik és a tojás, valamint a D-vitaminban gazdag ételekről sem, mint pl. a máj, a tojássárgája és a tej!
Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek fokozottabb bevitele igen pozitív hatást gyakorolnak a pajzsmirigy működésére. Ilyen az A-vitamin, B12 vitamin, szelén, cink valamint a jód-ám ez utóbbival óvatosan bánjon, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, melyeken csak ront a jód, ezért mindenképp egyeztessen orvosával a szedéséről- figyelmeztet Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Ahogy vannak olyan élelmiszerek, melyek támogatják a pajzsmirigy működését, így léteznek olyanok is, melyek sajnos gátolják. Akadnak ugyanis olyan ételek, melyek akadályozhatják a jód felvételét- ilyen például a káposzta, a kelbimbó, a brokkoli - ha mégis megkívánná őket, jól főzze meg, és semmiképp se nyersen fogyassza őket!
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.
Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.
Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont.