Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

Varga Dóra Módosítva: 2023.10.26 14:59

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, az Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

Online Bejelentkezés

Varga Dóra

Mammut II. - 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Nassolni egészségesen is lehet

Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá.

A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.)- mondja Varga Dóra, az Endokrinközpont dietetikusa.

A recept hozzávalói

  • 25 dkg dió
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg eritrit
  • 2 tk rum
  • fél dl víz
  • 100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés

Egy lábasban melegítse fel a vizet, adja hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítse, amíg fel nem olvad. Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergesse, amíg egynemű masszát nem kap. További lépésként vegye le a tűzről és adja hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázzon belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvassza meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverje el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogassa a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezze sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretné, be is csomagolhatja.

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Orvos válaszol

Üdvözlöm Dr. Úr/Nő!
Szeretnék érdeklődni, Dr. Czégeni Anna endokrinologusról! IR-em van és PCOS-em. Elmondtam neki milyen problémám van hogy nem tudok fogyni es borzasztóan szenvedek, azt mondta nekem felejtsem el az összes szénhidrátot, ne számoljam mit eszek, felejtsem el a dietetikusokat. Stb stb.
Én félek hogy ez így nem helyes, mert hát szerintem olyat nem szabad, hogy egyáltalán ne vigyek be szénhidrátot! Mit tegyek? Keressek más orvost?
Köszönöm szépen válaszukat🙂

Kedves Karolina!

Ebben az esetben dietetikai konzultációt javaslok Önnek, aki az Ön igényeli szerint tudja az étrendet beállítani, illetve személyre szabott tanácsokkal látja el.

Szívesen ajánlok több szakembert is, amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba az alábbi telefonszámon: +36/70-431-97-28.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban. 

További részletek
Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.

További részletek
Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK