A köles az egészséges táplálkozás egyik alappillére lehet, ennek ellenére sokan méltatlanul mellőzik. Varga Dórától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától viszont megtudhatjuk, milyen pozitív hatásokkal is rendelkezik.
A mai kor embere alig ismeri a kölest, pedig az egyik legősibb gabonafélénk. Kr.e 7000-7500 évvel már fogyasztották Kínában, és a 18. századig kedvelt élelem volt Ázsiában, Afrikában majd Európában és Amerikában is. Háttérbe kerülésének az oka elsősorban, hogy lisztet és tésztát nehezebb belőle készíteni a többi gabonaféléhez képest.
Bár a gabonák legtöbbször telis-tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a köles még így is kiemelkedik a többi közül. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. Fehérje összetételének köszönhetően fogyasztása kifejezetten ajánlott májbetegség (cirrózis) esetén.
A köles többszörösen telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően hosszabb távon csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét és növeli a „jó” koleszterinét. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérrög képződés kialakulásának esélyét, javítja a keringést, sőt daganatmegelőző hatása is van.
Magas rosttartalma révén rendszeressé teszi az emésztést és jó hatással van az anyagcserére. Ráadásul fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mivel sokáig jóllakottság érzetet biztosít. Ezen kívül has puffadással küzdők számára is ajánlott, hiszen a rostok lekötik az emésztés során keletkező gázok egy részét, így csökkentve a kellemetlen panaszokat- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Jó hír a lisztérzékenyeknek, hogy a köles bizony gluténmentes, így ők is bátran fogyaszthatják, és változatosabbá tehetik köreteiket. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy remek fehérjeforrásként nagy segítséget jelent a vegetáriánus étkezést követő lisztérzékenyeknek!
Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek sokszor nagy fejtörést okoz az, hogy bizonyos étkezéseikhez milyen lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket válasszanak. A köles őket is kisegíti, hiszen lassú felszívódása révén nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fehér rizs és krumpli helyett nagyszerű köretet készíthetünk belőle, de akár főételhez, sőt, süteményekhez is felhasználhatja!
November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban.
Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.
Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont.