Mivel lehet lassítani az ételek felszívódását?

Mivel lehet lassítani az ételek felszívódását?

Varga Dóra Módosítva: 2019.05.16 13:13

A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása. Ehhez Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adott néhány hasznos tanácsot.

Gyors és lassú felszívódású ételek - azaz mi is az a glikémiás index?

Amennyiben valaki akár betegség, akár fogyókúra miatt kénytelen a szénhidrátok felszívódását nézni, annak hasznos információkat nyújthat az úgynevezett glikémiás index (GI). Ez az érték tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukor értékét a glükózhoz képest.  Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukrot, melyre főleg a reggeli és az esti órákban fontos szigorúan odafigyelni, hiszen ezek igen inzulin-érzékeny időpontok, és ha ekkor gyors felszívódású ételeket fogyasztunk, akkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kénytelen kiválasztani, ami egyben hirtelen vércukor-emelkedést von maga után.

Ennek nagy veszélye, hogy hosszútávon ez a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, így az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe alakulhat át.

Nem csak az alapanyagok, az elkészítési mód is fontos

Tehát, akik az IR diétát követik, fontos, hogy tisztában legyenek az előttük lévő ételek felszívódásával. Ehhez lényeges, hogy bizonyos alapanyagokat elhagyjunk, illetve helyettesítsünk. Ilyen a cukor, melyet remekül kiválthatunk mesterséges vagy természetes édesítőkkel (pl.stevia, eritrit, xilit), valamint a fehér liszt és az abból készült ételek, amik helyett a pl. zabpehely/teljes kiőrlésű/mandula/kókuszlisztet érdemes választani!

Fontos tudni továbbá, hogy bizony a tej és az amúgy igen egészséges gyümölcsök nagy része is magas GI-vel bírnak, így ezek fogyasztását inkább a kisétkezésekre időzítsük - figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy ne csak az alapanyagokra figyeljünk, hanem az elkészítési módra is.

Pár tipp, mellyel lassíthatja a felszívódást

  • Magas rost tartalom: minden alapanyagból a magasabb rost tartalmút válasszuk, és ha egy étel kevés rostot tartalmaz, akkor fogyasszunk mellé rostban gazdag ételt is, így például, ha fehér rizst tudunk csak köretként választani, akkor szedjünk mellé egy nagy tál salátát.

 

  • Szénhidráttal egyidejűleg fogyasztott zsiradék vagy fehérje: például fehér rizs felszívódását le lehet lassítani, ha fogyasztunk mellé egy szelet csirkemellet, ráadásul egy tejszínes öntet tovább csökkenti a glikémiás indexet.

 

  • Nagy amilóz tartalom: A keményítők egyik fajtája az amilóz, ami lassabban bomlik le, emiatt előnyösebb a durum tészta és a basmati rizs étrendbe illesztése a hagyományos fehér rizs és búzaliszt alapú tésztához képest

 

  • Savak: ecetes öntettel készült saláták még lassabban szívódnak fel, mint a joghurtos öntetesek, ráadásul szénhidrátot sem kell az ecetekre számolni

 

  • Rövid ideig tartó hőkezelés: "al dente" tészta lassabban szívódik fel, mint a szétfőzött tészta, és a zöldségek hőkezelésénél érdemes arra törekedni, hogy ne főzzük őket teljesen szét

Példák a gyakorlatban


Hagyományos túrós mazsolás palacsinta

 

  • sima liszt helyett használjunk zabpehelylisztet
  • vegyük ki a mazsolát, a koncentrált cukortartalma miatt
  • cukor helyett eritritet, steviát, nyírfacukrot használjunk

Gyümölcsturmix

  • minden ami turmixolt, az gyorsan szívódik fel, ezért itt fontos a rostok pótlása: erre alkalmas az útifűmaghéj, zabkorpa, chia mag - 1 dl-hez 1-2 teáskanálnyi mennyiség javasolt
  • pluszban kerülhet bele zsiradék is, pl.: tejszín vagy kókuszkrém formájában
  • olajos magvakat is adhatunk hozzá, így nem csak a zsiradék, de az ásványi anyag-és vitamin tartalma is jóval nagyobb lesz

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    • inzulinrezisztencia (IR)

    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)

    • pajzsmirigy problémák

    • meddőség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Páciens véleményeket itt olvashat>>

Orvos válaszol

Tisztelt endrokrinológus dr.Úr/Nő!

Jódszegény diéta mellett milyen gyümölcsöket lehet fogyasztani, aminek minimális jódtartalma van?
Válaszát köszönöm!

Üdv.

Varga Dóra
Varga Dóra vezető dietetikus
Kedves Marcsy!

Az algának van magasabb jódtartalma, annak kerülése javasolt, valamint azokat az étrend kiegészítőket mellőzze amiben magasabb a jód. A gyümölcsökben nincsen jelentős jódtartalom, nyugodtan eheti azokat, amelyeket eddig is fogyasztott.

Üdvözlettel:
Varga Dóra

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyakorlatias

Nagyon tetszett Dóra vidám, pozitív hozzáállása, szakmai tudása és hogy nem csak elméleti tudást kaptam, hanem, hogy gyakorlati tanácsokat is adott. Rávilágított a főbb irányvonalakra, lehetőségekre, praktikus tanácsokkal látott el. Nagyon tetszett a felkészültsége.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Az elhízás a szervezet minden területére gyakorol valamiféle negatív hatást, nem véletlenül tekintik önálló betegségnek 2013 óta. Ha viszont betegség, és nem csupán esztétikai kihívás, a kezeléshez is érdemes orvos segítségét kérni, különösen, ha a zsírtartalékok ellenállnak a fogyási próbálkozásoknak. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista beszélt a sokakat érintő témáról. 

További részletek
Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

A pajzsmirigybetegségtől hízunk vagy éppen az elhízás vezethet pajzsmirigybetegséghez? Hogyan kapcsolódhat a fogyás a pajzsmirigy állapotához? Hol érdemes elkezdeni a kivizsgálást és a kezelést? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász válaszolt a témával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

További részletek
Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Pajzsmirigy alulműködésről akkor lehet beszélni, amikor a szerv nem termel vagy juttat elég hormont a vérkeringésbe. Emiatt alapvetően lelassul a vérkeringés, többek közt fáradtságot és hízást okozva. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász, diabetológus nem csak azt foglalta össze, mi vezethet az alulműködés kialakulásához, de a kezelés alapjairól is beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK