Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért?

Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2018.08.13 11:58

Legyen szó pajzsmirigy alul-vagy túlműködésről, mindkét állapot igen kellemetlen tünetekkel járhat. Az esetek többségében a gyógyszeres kezelés hatására a panaszok csökkennek vagy megszűnnek, ám előfordulhat, hogy hiába a tökéletes laboreredmények és ultrahang kép, a tünetek továbbra is fennállnak. Hogy mi állhat ennek hátterében, arról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője beszélt.

Pajzsmirigyzavarok, a mindennapok tönkretevői

A pajzsmirigy betegségei igen sok embert érintenek, melyek igen zavaró tüneteket okozhatnak, tönkretéve ezzel a benne szenvedők mindennapjait. Ugyanis bár igen aprócska szervről van szó, szinte az egész test működésére hatással van, így számtalan tüneteket produkálhatnak a problémái. Túlműködés esetén a szervezet túlpörög, ami hasmenésben, fogyásban, álmatlanságban, stresszben, szapora pulzusban, túlzott izzadásban, remegésben nyilvánulhat meg, míg ha kevés hormont termel, akkor ezek ellenkezője, tehát hízás, székrekedés, depresszió, alacsony pulzus, álmosság jelentkezhet. Ezeken kívül mindkét állapot járhat hajhullással, menstruációs zavarokkal, meddőséggel, így nem csoda, hogy a betegek mielőbbi gyógyírt keresnek problémáikra.

A pajzsmirigyzavarok jellemzően gyógyszeres terápiával könnyen kordában tarthatóak, ám vannak olyan állapotok, amikor izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség. Az esetek többségében mihelyst normalizálódik a TSH, T3, T4, ATPO értéke, úgy a kellemetlen panaszok is megszűnnek, de legalább csökkennek - mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője.

Mi lehet az oka, ha a tünetek továbbra is fennállnak?

Amennyiben beteg nem megfelelő módon vagy dózisban a szedi a gyógyszerét, úgy a panaszok továbbra is jelen lehetnek- ám ekkor a laborvizsgálat is igazolja a terápia sikertelenségét. Ekkor vagy más adagolást, illetve készítményt kell alkalmazni, vagy a beteggel közösen rá kell jönni, vajon hol a hiba. Kiderülhet ugyanis, hogy a rossz módon alkalmazza a készítményt (pl. a reggeli kávéval szedi be, majd utána közvetlenül reggelizik), esetleg más gyógyszerrel való interakció lép fel, és emiatt eredménytelen a kezelés.

Viszont ha a vérvétel nem mutat kóros értékeket, úgy valószínű, hogy nem a pajzsmirigy gyógyszerrel vagy annak alkalmazási módjával van probléma.  Előfordulhat ugyanis, hogy a tünetek bár a pajzsmirigyzavarnak is betudhatóak, ám valójában más állapot idézi elő őket.

Dr. Bérczy Judit szerint a pajzsmirigy betegség gyakran más hormonzavarral, esetleg ételintoleranciával jár együtt, melyeket szintén kezelni kell.

A pajzsmirigy alulműködés például igen gyakran jár kéz-a kézben inzulinrezisztenciával, ösztrogéndominanciával, mellékvese elégtelenséggel, melyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint a hypothyreosis, ezért azokat is kezelni kell. Ráadásul kutatások bizonyították, hogy az állapot cöliáhiához is kapcsolódhat, így érdemes ennek is utánajárni, hiszen akkor a gyógyszeres kezelés mellett speciális diétára is szüksége van a betegnek. Éppen ezért, ha a tünetek a megfelelő terápia ellenére sem javulnak, úgy mindenképp alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen minden panasz valamilyen zavart jelez.

Természetesen nem csupán betegség vagy ételintolerancia válthat ki problémákat, hanem a nem megfelelő életmód, dohányzás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás is, nem beszélve a stresszről, ami nem csak a hangulatunkra van hatással, hanem az egész hormonháztartásra is- magyarázza a főorvosnő.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Segítségét szeretném kér , hashimoto thyreoditisben szenvedek, sajnos egy éve egy két hónapos terhességet veszítettem el.
Sajnos azóta nem áll be a pajzsmirigyem,havonta változnak a laboreredményeim. Egyik hónapban túlműködik a másik hónapban alacsonyan.L-thiroxint szedek ,havonta nézetem kíváncsiságból az eredményt, de az adagolást csak 3 havonta változtatják. Kisbabát szeretnénk,mi lehet a megoldás?
Szinte az összes terhesvitaminban van jód ezzel nem árthatok? Ugyanis mindenhol azt olvasom , hogy aki ebben az autoimmun betegségben szenved az nem vihet be jódot,viszont azt is olvastam , hogy ha nem viszek be jódot akkor az a magzatnak fejlődési rendellenesége lehet, igaz ez? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
Az emlitett témában nagy tapasztaltom van, decsak személyes konzultáció alapján tudok az egyénre legmegfeleőbb beállítst megadni, szívesen fogadom a rendelésemen.
üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximálisan elégedett

"Ismételten maximálisan elégedett vagyok az intézet és a doktornő munkájával. Bérczy doktornő mindent elmagyaráz, a kérdéseimre érthető, pontos válaszokat kapok."  

További vélemények

Hírek

Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Hogyan befolyásolja az étrend a pajzsmirigy túlműködést?

Aki pajzsmirigy túlműködéssel él, annak érdemes tudnia, hogy bizonyos élelmiszerek enyhíthetik a tüneteket, mások súlyosbíthatják, és vannak olyan is, amelyek hatással lehetnek a gyógyszerek működésére. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus részletesebben kifejtette, hogyan is hat a táplálkozás a pajzsmirigy túlműködésre.

További részletek
Gyakori vizelés és szapora szívdobogás is lehet a hypercalcemia tünete

Gyakori vizelés és szapora szívdobogás is lehet a hypercalcemia tünete

Amikor túl magas a vérben a kalcium szintje, hypercalcemiáról lehet beszélni, amely mögött leggyakrabban a mellékpajzsmirigy túlműködése áll. Ez az állapot enyhe esetben tünetmentes, de előrehaladottabb állapotban többek közt a csontok elgyengülését, vesekövet okozhat, a szív és az agyműködésre is hatással lehet. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus arról beszélt, mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan lehet diagnosztizálni a hypercalcémiát.

További részletek
Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Inzulinrezisztens? Életmódterápiával megelőzhető lehet a cukorbetegség

Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg már fel is ismerték nála az inzulinrezisztenciát, fontos tudnia, hogy ha az életmódterápia iránymutatásával változtat a szokásain, megelőzheti a diabéteszt. Dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus avatott be a részletekbe. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK