Székrekedést hormonális probléma is okozhat

Székrekedést hormonális probléma is okozhat

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.02.16 14:46
Igen sokan küzdenek időnként vagy krónikus jelleggel székrekedéssel, melynek hátterében állhat nem megfelelő étkezés, mozgáshiány, kevés folyadékfogyasztás, terhesség, klimax, de akár komolyabb hormonális zavar is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a kellemetlen panasz lehetséges okairól beszélt.

Mikor beszélünk székrekedésről?

Székrekedés alatt a széklet mennyiségének és gyakoriságának csökkenését értjük a bélmozgások lanyhulása miatt, illetve a túlzott erőlködéssel járó székelést, mivel túl sok víz szívódik vissza a vastagbélben. Ekkor a két ürítés között legalább 48 óra telik el, és hetente legfeljebb háromszor jelentkezik. Gyakori tünet még mellette a puffadás, hasi fájdalom, a teltségérzés, valamint a rossz közérzet. A probléma lehet elsődleges és másodlagos is, attól függően, áll-e valamilyen kiváltó zavar a hátterében.

A székrekedés kortól és nemtől függetlenül jelentkezhet, és legtöbbször a helytelen életmód okolható érte. Amennyiben a probléma zavaró és krónikus mérteket ölt, úgy érdemes másodlagos formájára gyanakodni, ugyanis előfordulhat, hogy pl. valamilyen autoimmun betegség, hormonális zavarok, idegrendszeri problémák, illetve belgyógyászati betegségek okozzák a panaszt.

Ezek a hormonális zavarok okozhatnak székrekedést

Pajzsmirigy alulműködés: a túl kevés pajzsmirigyhormon jelenléte az egész szervezet működését lelassítja, így a betegek gyakran küzdenek krónikus székrekedéssel. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel normalizálni lehet a TSH, T3 és a T4 szintjét, úgy a panasz rendszerint megszűnik. Igen nagy segítséget jelenthet továbbá a jód és a szelén fogyasztása is, azonban a jódot csakis orvosa beleegyezésével szedjen, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, amikor a jód csak ront az állapoton!

székrekedés hormonális okaiMellékvesekéreg zavara: a mellékvesekéreg zavarai hasmenést és székrekedést is eredményezhetnek. Érdemes tudni, hogy a magas kortizol szintet (ami a mellékvesekéreg bizonyos zavara) Cushing szindróma is okozhatja, melyet kezelni szükséges!

A mellékvesekéreg a kortizolon kívül aldoszteront is termel, mely a só-és vízháztartásért felelős. Amennyiben mennyisége megemelkedik, úgy Conn-szindrómáról beszélünk, aminek jellegzetes tünete a nem szűnő magas vérnyomás, székrekedés, izomgörcsök, fejfájás, gyakori vizelés. Oka, a mellékvesekéreg daganata.

A mellékvesekéreg zavarának terápiája a kiváltó októl függ, így a gyógyszeres kezelésen kívül megoldást a műtét jelenthet még (daganat esetén).

Cukorbetegség: a cukorbetegek igen gyakran szenvednek székrekedéstől, ami a betegség egy szövődményével, a neuropátiával magyarázható. Ekkor ugyanis az idegkárosodás a vastagbél mozgására is kihat, így annak tevékenysége csökken, és székrekedés lép fel. Kezelése gyógyszeres/inzulinos terápiával történik, mely mellett igen fontos a személyre szabott életmódprogram- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

 

A székrekedés további lehetséges okai

  • helytelen életmód
  • kevés folyadékfogyasztás
  • anorexia, bulimia
  • bizonyos gyógyszerek
  • rosszindulatú daganat (pl. vastagbélrák)
  • stressz
  • terhesség
  • klimax
  • neurológiai probléma (pl. Parkinson kór)
  • IBS
  • Crohn-betegség
  • aranyér

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Egyed-Fekete Ágnes

Dr. Egyed-Fekete Ágnes

endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora

Orvos válaszol

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

KonyhaKlinika, IR diéta mesterfokon

KonyhaKlinika, IR diéta mesterfokon

KonyhaKlinika workshop sorozatunkat azért hoztuk létre, hogy segítsünk a gyakorlatba átültetni az életmóddal összefüggő és egyéb betegségek diétájával kapcsolatos elméleti tudást. Elsőként pedig az inzulinrezisztencia étrend kihívásait mutatjuk be, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan tápanyagban gazdag és finom ételeket készíteni, amelyek illeszkednek az étrendedbe.

További részletek
A veszélyes alma - a metabolikus szindróma komplex kezelést igényel

A veszélyes alma - a metabolikus szindróma komplex kezelést igényel

Az úgynevezett sörhas, vagyis a hasi predominanciájú elhízás nem pusztán esztétikailag jelenthet kihívást. Aki nem mozog, nem figyel az étkezésére és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig beindul egy negatív spirál, csak komplex kezeléssel és életmódváltással lehet megállítani, visszafordítani a folyamatokat. A metabolikus szindrómáról és a kezelés lehetőségeiről beszélt Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája.

További részletek
A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK