Kedves Mária!
Sztómával élők étrendi összeállítása során mindig az egyéni toleranciát kell figyelembe venni. Mint minden esetben, a táplálkozásnak személyre szabottnak kell lennie. Teljes körű étrendi tanácsadás személyes konzultáció; az egyéni igények, a jelenlegi életvitel átbeszélésével valósítható meg.
A vastagbéldaganatot, a sztómát és a cukorbetegséget is figyelembe véve néhány alapelv:
- Az étrend energia-, fehérjedús; durva rostoktól és erős fűszerektől, illóolajoktól mentes legyen.
- Kerülje a túl intenzív fűszerezést, pl. bors, chili paprika, fokhagymasó, torma, mustár, valamint a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint az ízfokozókat tartalmazó ételek fogyasztását.
- Bár cukorbetegség diétájában, az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva, a magas rosttartalmú étrendet preferáljuk, jelen esetben a túlzottan korpás, magvas gabonaipari termékek (teljes kiőrlésű kenyér, magvas pékáruk) emésztőrendszeri problémát okozhatnak.
- Zöldségek közül a hagymafélék, a gombák, a káposztafélék, a karalábé, a hüvelyesek, a paprika, a paradicsom, a kukorica, a retekfélék panaszt okozhatnak, illetve fogyasztásuk kellemetlen szagképződéssel is járhat. Ha gázosodást tapasztal, hámozza meg, amit lehet.
- Gyümölcsök közül az apró magvakat tartalmazókat (pl. eper, málna, ribizli, szőlő) ne fogyassza, illetve a magas illóolajtartalmú citrusfélék túlzott fogyasztása is kerülendő. Ha gázosodást tapasztal, hámozza meg, amit lehet.
- Tej, tejtermékek közül a natúr, ízesítetlen változatokat részesítsék előnyben, pl. sajtok közül ne az érlelt, penészes sajtokat fogyassza.
- Húsok közül a baromfit és a belsőségeket részesítse előnyben - a halak jótékony omega-3 források, de kellemetlen szagképződéssel járhat együtt fogyasztásuk.
- Húskészítmények, felvágottak közül a natúr változatok jöhetnek szóba (pl. baromfi sonkák, nem füstölt párizsi, virsli), nem pedig a füstölt, érlelt kolbász- és/vagy szalámifélék, szalonnák.
- Ha lehet, kerülje a félkész-, késztermékek, konzervek, adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását.
- Édesítésre a természetese eredetű steviát javaslom; a mesterséges édesítőszerek, a fruktóz és az ún. cukoralkoholok (mint pl. a xilit, eritrit) emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak.
- Ételkészítéshez főként növényi eredetű zsiradékokat használjon, a változatossá elvét követve: sütéshez-főzéshez jó minőségű napraforgóolajat, repceolajat, kókuszzsírt; kenyérkenéshez vitaminokkal dúsított margarint.
További szép napot,
Szarka Dorottya dietetikus