Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Módosítva: 2022.12.24 08:06

A karácsonyi ünnepek forgatagában könnyen elcsábulnak az emberek, hiszen mindenhol ízletes fogásokkal találkozni. Hogy mire kell inzulinrezisztencia során figyelni és hogyan lehet egy ízletes, de megfelelő ünnepi menüsort összeállítani, arról Drégely Anikó, az Endokrinközpont dietetikusa elmondja.

Inzulinrezisztencia során kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az asztalra, ezért nem könnyű feladat a diéta betartása az ünnepek alatt. Drégely Anikó, dietetikus összeállított egy igazán egészséges, de élvezhető és az inzulinrezisztencia étrendjébe is beilleszthető menüsort!

Kapcsolódó cikkünk

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű élelmiszereket, arról Vajdovich Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.


Karácsonyi fűszeres pekándiós sütőtökkrémleves | Előétel


Hozzávalók (4 személyre):

  • 330 g sütőtök
  • 6 db pekándió
  • 1 evőkanál light margarin
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 80 ml főzőtejszín
  • gyömbér, só, bors
  • 8 vékony karika cékla

 

Elkészítés

Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a pekándióval és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.

 

Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 104 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 4 g

Szénhidrát: 13 g


inzulinrezisztencia menüsorFokhagymás harcsaszelet céklás quinoa salátával | Főétel

Hozzávalók (4 személyre):

Hal:

  • 500 g harcsafilé
  • 200 ml tejszín
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 g póréhagyma
  • Só, bors, szerecsendió
     

Saláta

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g cékla
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
     

Elkészítés

A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.

Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.

Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.

Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 443 kcal

Fehérje: 30 g

Zsír: 28 g

Szénhidrát: 35 g
 


inzulinrezisztens desszertÉtcsokoládés őzgerinc | Desszert
 

Hozzávalók

  • 200 ml 12%-os tejföl
  • 200 ml natúr  görögjoghurt
  • 150 g eritrit
  • 80 g étolaj
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 200 g darált dió
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 gramm cukormentes étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj

 

Elkészítés

A hozzávalókat egy nagy tálba összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt kisütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.  A csokoládét a laktózmentes vajjal felolvasztjuk és a kész tészta tetejére csurgatjuk.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:

Energia: 159 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 11 g

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Hírek

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban. 

További részletek
Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.

További részletek
Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK