Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Ünnepi menüsor inzulinrezisztenseknek

Módosítva: 2022.12.24 08:06

A karácsonyi ünnepek forgatagában könnyen elcsábulnak az emberek, hiszen mindenhol ízletes fogásokkal találkozni. Hogy mire kell inzulinrezisztencia során figyelni és hogyan lehet egy ízletes, de megfelelő ünnepi menüsort összeállítani, arról Drégely Anikó, az Endokrinközpont dietetikusa elmondja.

Inzulinrezisztencia során kiemelten fontos, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek az asztalra, ezért nem könnyű feladat a diéta betartása az ünnepek alatt. Drégely Anikó, dietetikus összeállított egy igazán egészséges, de élvezhető és az inzulinrezisztencia étrendjébe is beilleszthető menüsort!

Kapcsolódó cikkünk

Ezért nem ajánlott a paleolit diéta IR esetén

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén, egy meghatározott szénhidrát tartalmú, speciális diétára van szükség azért, hogy a vércukor és az inzulin szintet stabilizálni tudjuk. Néhányan, a kezdeti időszakban az oly divatos paleolit diéta felé fordulnak, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Hogy miért, arra Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ad választ.


Karácsonyi fűszeres pekándiós sütőtökkrémleves | Előétel


Hozzávalók (4 személyre):

  • 330 g sütőtök
  • 6 db pekándió
  • 1 evőkanál light margarin
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 80 ml főzőtejszín
  • gyömbér, só, bors
  • 8 vékony karika cékla

 

Elkészítés

Először az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a margarinon. A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Ezt követően kevés vizet öntünk rá, ízesítjük és puhára pároljuk. Amikor elkészült botmixer segítségével a pekándióval és a tejszínnel együtt alaposan összeturmixoljuk a sütőtököt, majd adunk még hozzá vizet és még egyszer felforraljuk, szükség esetén után ízesítjük. A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk és 8 nagyon vékony szeletet vágunk belőle, amelyet forró repceolajban kisütünk és tálalás előtt a levesek tetejét díszítjük vele.

 

Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 104 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 4 g

Szénhidrát: 13 g


inzulinrezisztencia menüsorFokhagymás harcsaszelet céklás quinoa salátával | Főétel

Hozzávalók (4 személyre):

Hal:

  • 500 g harcsafilé
  • 200 ml tejszín
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 g póréhagyma
  • Só, bors, szerecsendió
     

Saláta

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g cékla
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
     

Elkészítés

A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.

Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.

Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.

Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 443 kcal

Fehérje: 30 g

Zsír: 28 g

Szénhidrát: 35 g
 


inzulinrezisztens desszertÉtcsokoládés őzgerinc | Desszert
 

Hozzávalók

  • 200 ml 12%-os tejföl
  • 200 ml natúr  görögjoghurt
  • 150 g eritrit
  • 80 g étolaj
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g rétesliszt
  • 200 g darált dió
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 gramm cukormentes étcsokoládé
  • 1 teáskanál vaj

 

Elkészítés

A hozzávalókat egy nagy tálba összekeverjük és kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt kisütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e.  A csokoládét a laktózmentes vajjal felolvasztjuk és a kész tészta tetejére csurgatjuk.

 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:

Energia: 159 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 11 g

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Szarka Dorottya

Szarka Dorottya

dietetikus
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus

Hírek

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Így hat az elhízás a szerveinkre - a fogyáshoz érdemes segítséget kérni

Az elhízás a szervezet minden területére gyakorol valamiféle negatív hatást, nem véletlenül tekintik önálló betegségnek 2013 óta. Ha viszont betegség, és nem csupán esztétikai kihívás, a kezeléshez is érdemes orvos segítségét kérni, különösen, ha a zsírtartalékok ellenállnak a fogyási próbálkozásoknak. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista beszélt a sokakat érintő témáról. 

További részletek
Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigybetegségekkel?

A pajzsmirigybetegségtől hízunk vagy éppen az elhízás vezethet pajzsmirigybetegséghez? Hogyan kapcsolódhat a fogyás a pajzsmirigy állapotához? Hol érdemes elkezdeni a kivizsgálást és a kezelést? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász válaszolt a témával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

További részletek
Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Ezek lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai és rizikófaktorai

Pajzsmirigy alulműködésről akkor lehet beszélni, amikor a szerv nem termel vagy juttat elég hormont a vérkeringésbe. Emiatt alapvetően lelassul a vérkeringés, többek közt fáradtságot és hízást okozva. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológus, belgyógyász, diabetológus nem csak azt foglalta össze, mi vezethet az alulműködés kialakulásához, de a kezelés alapjairól is beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK