Zabpelyhes túrógombóc

Zabpelyhes túrógombóc

Módosítva: 2023.06.18 13:23

Ez a túrógombóc nemcsak finom cukormentes desszert, hanem IR-barát is. Egy igen krémes és magas rosttartalmú étel, amit a teljes kiőrlésű morzsa, a zabpehely, a zabpehelyliszt és a zabkorpa biztosít. A zabban találhat ß-glükán ráadásul egy olyan vízben oldódó élelmi rosttípus, ami a koleszterinszintre is jótékony hatással van.

Hozzávalók (kb. 10 db gombóchoz)

Gombóchoz:

  • 2 db tojás szétválasztva
  • 50 g puha vaj
  • 2 ek. eritrit
  • 1 kk. vanília aroma
  • 250 g krémes állagú túró
  • 2 ek. zabkorpa
  • 1,5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 ek. zabpehelyliszt
  • 1 csipet só

Morzsához: 

  • 1 ek. olívaolaj
  • 5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1 csipet só
  • 1 ek. eritrit

Vaníliás tejfölhöz:

Elkészítés

  1. Először a gombócot készítsd el: a vajat az eritrittel és a vanília aromával keverd habosra, majd add hozzá a tojássárgáját és alaposan dolgozd össze. 
  2. Add hozzá a a túrót, a zabkorpát, a zsemlemorzsát és az egyik tojásfehérjét. A másik tojásfehérjét egy csipet sóval verd habbá, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, keverd a túrós masszához.
  3. Lefedve hagyd állni 1 órát, eközben készítsd el a morzsát: egy serpenyőben az olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a csipet sóval, majd keverd hozzá az eritritet és tedd félre. 
  4. A vaníliás tejfölhöz keverd össze a hozzávalókat, majd tedd hűtőbe.
  5. Az 1 óra leteltével egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd kisebb lángra, hogy a víz ne lobogjon annyira.
  6. Kanalazz a vízbe 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a masszából. Amikor a gombócok felúsztak a víz felszínére, még legalább 1 percig még a felszínen főzd, majd egy lyukas szedőkanál segítségével vedd ki őket a vízből és helyezd a, már előkészített morzsába.
  7. Nagyon óvatosan szedd ki, mert könnyen széteshet. Kicsit hagyd állni, majd szórj a tetejére a morzsából és óvatosan forgasd meg, hogy minden oldalát befedje. Amikor már rajtuk van a morzsa, könnyebben tudod gombóc alakúvá alakítani.
  8. Óvatosan szedd ki a gombócokat egy tányérra, majd tálald a vaníliás tejföllel, díszítsd piros bogyós gyümölccsel. Desszertként vagy egy tartalmasabb leves után ajánljuk. 

Tápértékadatok

Energia- és tápanyagtartalom kb. 3 gombócban: 350 kcal

Fehérje: 16,3 g

Zsír: 19,8 g

Szénhidrát: 26,2 g

Rost: 2,3 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
    • pajzsmirigy problémák
    • túlsúly
    • sport és endokrin betegségek étrendi összehangolása

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Hírek

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

November harmadik szombatján rendkívül magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Endokrinközpont eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, érdekes témákban. 

További részletek
Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Így függ össze az adiponektin szint az elhízással, cukorbetegséggel

Az adiponektin egy olyan hormon, amely a zsírszövetben szabadul fel és amely befolyással van az inzulinérzékenységre és a gyulladásokra. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arra hívja fel a figyelmet, hogy alacsony szintje olyan állapotokkal van összefüggésben, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az érszűkület.

További részletek
Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Szakmai nap - Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából

Válogatott fejezetek a klinikai endokrinológiából címmel rendezi meg novemberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Endokrinközpont. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK